Falafelové burgery

falafel burger

Falafelové burgery

Kdo potřebuje burgery z fastfoodu, když si může udělat svoje vlastní? Samozřejmě každý z nás má dny, kdy jsme rádi, že stihneme vůbec něco sníst, ale s tímto receptem se na takové dny můžeme vybavit sami, množství je totiž dostatečné na to, aby zbylo pár kusů na zmrazení, které si můžete vzít kdykoli s sebou, až budete mít nabitý den a ušetřit si tím zdravotní obtíže :)

Jako ještě malému jsem synkovi Darwinovi dělala miniverzi těchto burgerů, aby si postupně zvykal na naše dospělácké jídlo a mohl poznávat všechny chutě. Do směsi jsem dala pouze jeden stroužek česneku na začátku a těsně před osmažením jsem ze směsi odebrala malou část, která byla určena pro jeho porce a do většího zbytku přidala zbylé stroužky, které by mu jinak neudělaly dobře. Je to jeho oblíbené jídlo a jelikož je dělané doma, mohu si být jistá, že obsahuje dostatek potřebných živin a je to nejlepší verze, jakou mu mohu poskytnout.

Množství je rozpočítané na 14 porcí právě kvůli tomu, aby zbylo dost na horší časy, jestli tedy vaříte jen pro sebe, množství si upravte podle potřeby.

  • 14 porcí
  • doba přípravy: 25 minut
  • doba vaření: 10 minut

Potřebné suroviny:

Postup:

  1. Nahrubo rozmixujeme cizrnu, cibuli a tempeh, pokud jej použijeme.
  2. Nadrobno nasekáme čerstvý koriandr a česnek a přidáme do mixéru k cizrně, promícháme a přendáme do velké mísy.
  3. Smícháme obě mouky s práškem do pečiva, kmínem, mletým koriandrem, paprikou, solí a pepřem a přidáme do mísy.
  4. Přilijeme citronovou šťávu a olej, romícháme.
  5. Necháme uležet zhruba na hodinu v lednici a poté vytvarujeme 14 burgrů, každý zhruba o váze 85g.
  6. Pokud nemáte dostatek času, směs do lednice dávat nemusíte, tvoří se z ní pak ale lépe.
  7. Rozpálíme pánev na středním plameni, přidáme kapku, max. dvě oleje a opékáme burgery z obou stran, každou asi 5 minut, dokud nechytnou lehce hnědou barvu.
  8. Pro zmrazení jsou dvě možnosti, buď je rovnou umístíme do většího sáčku, stavíme je na sebe do sloupku a jednotlivé kusy oddělujeme papírem na pečení, aby se neslepily. Nebo je umístíme na tác vedle sebe, necháme zmrazit a pak je přendáme do sáčku bez oddělování.

Pokud je budete chtít udělat bezlepkové, nahraďte špaldovou mouku buď dvojnásobným množstvím mouky cizrnové, nebo použijte jakoukoli jinou bezlepkovou - rýžovou, jáhlovou...

Uvádím tempeh jako libovolnou ingredienci, jelikož sice nepatří do klasické verze, ale jídlu dodá výraznější chuť a bílkoviny a lépe se s těstem pracuje.

V kombinaci s chlorellou tvoří koriandr výtečný detoxikační prostředek zaměřený obzvláště na těžké kovy, kterým jsme vystávování denně díky životnímu prostředí, jsou v potravinách, nebo je přechováváme dokoce sami ve svých domovech, vlastníte-li stále staré teploměry se rtutí. Pokud se od nich snažíte své tělo vyčistit, zařaďte do svého jídelníčku více koriandru a chlorelly.

 
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)