Čočková polévka

lentil soup

Čočková polévka

Obzvláště výborná v chladnějších dnech, jednoduchá a plná bílkovin. V českých domácnostech se vaří velice často, pro změnu tedy přidávám i náš recept, který může být pro někoho odlehčenou verzí.

  • 5 - 6 porcí
  • doba přípravy: 15 minut
  • doba vaření: 35 minut

Potřebné suroviny:

  • 1 ½ šálku hnědé čočky
  • 4 hnky zeleninového vývaru
  • 2 nakrájené mrkve
  • 3 středně velké brambory nakrájené na kostičky
  • ½ lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce koriandru
  • špetka pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce mouky

Krutonky:

  • 3 - 4 šálky tvrdého chleba nakrájeného na kostičky
  • ¼ šálku olivového oleje
  • suché koření jako sůl, sušená cibule, sušený česnek, pažitka, paprika, rozmarýn..

Postup:

  1. Mrkve a brambory nakrájíme na malé kousky, na ještě menší kousky cibuli a úplně najemno nadrtíme česnek.
  2. Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar do něhož přidáme čočku, mrkev, mletou papriku, koriandr a pepř.
  3. Až směs začne vřít, stáhneme plamen, přidáme brambory a na středním plameni vaříme 20-25 minut, dokud brambory a čočka nezměknou.
  4. Mezitím si v pánvi připravíme jíšku orestováním cibulky na oleji, zhruba 10 minut, dokud nezezlátne, přidáním mouky a povařením ještě 2 minuty.
  5. Pomalu jíšku přidáme za stálého míchání do polévky.
  6. Těsně před podáváním přidáme česnek, tím zachováme většinu jeho prospěšných látek, ale také dodáme polévce česnekovou chuť a vůni. Pokud nejste jejím příznívcem, česnek přidáme již na začátku společně se sušenými ingrediencemi.

Krutony:

  1. Předehřejeme si troubu na 175°C.
  2. Smícháme kostičky chleba s olejem a kořením. Olej přiléváme po troškách, aby nezůstaly nějaké kousky suché a nespálily se.
  3. Pečeme 10 minut, aby byly zbarvené dohněda.

Pokud máte krutonky opravdu rádi, rozhodně se vyplatí chleba nakrájet dříve, než úplně ztrvdne, nenadrobí totiž tolik. Dají se pořádně dosušit napřiklad na topení a můžeme je skladovat ve vzduchotěsné nádobě.

Čočka se pyšní až 30% své váhy v podobě bílkovin, což je nejvyšší obsah ze všech luštěnin.

Pro lepší stravitelnost ji necháme přes noc namočenou ve vodě, než ji dáme vařit. ‘Probudí’ se v ní tak i enzymy, které bohužel vysoké teploty zničí.

Když jsem byla malá, děda si často na čočkové polévce pochutnával a pokaždé jsem si říkala ‘fujky, jak takovou ošklivě hnědou polívku může někdo jíst - rozhodně ne já!’ Ale našeho syna jsme krmili čočkou odmala a zamiloval si ji, je to opravdu o tom, na co jsme zvyklí. Nenechte se tedy odradit nevzhlednou barvou a okrádat se tím o výborné jídlo, jež chutná nejlépe ve společnosti blízkých - mladých i starých.

 
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)