FeelGoodFamily

Dýňový koláč

pumpkin pie

Dýňový koláč

Jeden z nejběžnějších dezertů ve Spojených státech, obzvláště v den Díkuvzdání. Jako malá jsem milovala obzvláště vnitřek a krustu nechávala, čím jsem starší, tím ji mám raději. Po pár neúspěšných pokusech se mi podařilo vytvořit veganskou verzi a s určitostí mohu říct, že chutná daleko lépe, než s mléčnými produkty! Sice je časově náročnější, ale pokud máte v kuchyni pomocníka, uteče to jako nic.

  • 8-10 porcí
  • doba přípravy: 1 hodina a 15 minut
  • doba pečení: 40 minut

Potřebné suroviny:

Korpus a krusta:

  • 1 ½ šálku špaldové mouky
  • ⅓ šálku mletých vlašských ořechů
  • ¼ šálku kokosového oleje, necháme v teple změknout
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • 3 lžíce studené vody

Postup:

Příprava dýně - můžeme udělat o den dříve navečer, nebo přeskočit, pokud máme k dispozici konzervovanou dýni.

  1. Předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Rozpůlíme dýni, odstraníme semínka a vnitřek lehce naolejujeme.
  3. Umístíme obě poloviny vnitřkem dolů na pekáč a pečeme zhruba 30 minut, dokud dýně nezměkne.
  4. Necháme vychladnout a oloupeme slupku.
  5. Dýni rozmixujeme, aby nezůstaly žádné velké kousky.

Krusta:

  1. Předehřejeme troubu na 175°C.
  2. Důkladně promícháme mouku s vlašskými ořechy.
  3. Za stálého míchání přiléváme kokosový olej, vytvoří se hrudky.
  4. Přidáme kokosové mléko a vodu, aby vzniklo těsto a celá směs držela pohromadě. Pokud je potřeba, přidáme více vody.
  5. Těsto umístíme do formy na koláč, nebo dortové formy a rukama těsto tvarujeme, aby rovnoměrně pokrylo dno i strany formy.
  6. Vidličkou uděláme pár dírek do dna a pečeme 15 minut.
  7. Necháme vychladnout, než krustu budeme plnit.

Náplň:

  1. Rozmícháme důkladně kokosové mléko s arrowroot, aby nezůstaly žádné hrudky.
  2. Ve velké míse za použití ručního mixéru mixujeme dýňové pyré, rozmíchané kokosové mléko, muškátový oříšek, javorový sirup, skořici, nové koření a vanilku zhruba 5 minut, dokud celá směs není krásně hladká.
  3. Lžící naplníme krustu směsí a pečeme asi 40 minut při 175°C, dokud vršek a krusta nedostanou lehce nahnědlou barvu.
  4. Necháme vychladnout a uležet v lednici alespoň pár hodin, doporučuji počkat přes noc.

Podáváme s rýžovou šlehačkou, nebo jakýmkoli jiným oblíbeným toppingem.

 
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)