Houbová omáčka s jáhly a kořenovou zeleninou

mushroom gravy and millet & veggies

Houbová omáčka s jáhly a kořenovou zeleninou

Jáhly nejspíš nejsou něco, co by Vás napadlo, když vymýšlíte, co k večeři, ale věřte mi, že když jim dáte šanci, budete je mít rádi po ruce pro příště. Jsou velmi jednoduché na přípravu a univerzální, podobné rýži. Mají jemnou a mírně oříškovou chuť, proto se tolik hodí ke spoustě pokrmů. Co se týče živin, jsou často opomíjeny a přitom jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a vitamíny skupiny B, z minerálů především železo, hořčík, zinek a další. Neobsahují lepek a jsou velmi snadno stravitelné. Recept je upravenou verzí z Angelina blogu Oh She Glows, kde naleznete i spoustu dalších vynikajících receptů, ovšem v angličtině.

Zlatým hřebem tohoto pokrmu je houbová omáčka, též bez lepku a s výbornou chutí. Je to jedna z nejlepších omáček, které jsem kdy jedla a jelikož si na ně potrpím, vyzkoušela jsem jich nepočítaně.

Název čtete správně, je to omáčka s jáhly, ne naopak a až omáčku ochutnáte, budete dobře vědět proč. Může se též stát, že jáhly se zeleninou vynecháte úplně, jako se to stalo mně.

  • 4 porce
  • doba přípravy: 10 minut
  • doba vaření: 30 minut

Potřebné suroviny:

Jáhly:

  • 1 ½ lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 středně velká petržel (pastiňák)
  • ¼ malého kořenového celeru
  • ½ malé cibule
  • 2 lžíce sušenýh lesních hub
  • 1 šálek jáhel
  • 2 šálky nesoleného zeleninového vývaru
  • 1 stroužek utřeného česneku

Omáčka:

  • 2 lžíce sušených lesních hub
  • 1 ½ lžíce olivového oleje
  • 400g žampionů nakrájených na tenké plátky
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 čajové lžičky nasekaného rozmarýnu
  • 1 čajová lžička mleté papriky
  • 2 šálky nesoleného zeleninového vývaru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

Postup:

Jáhly:

  1. Oloupeme a nakrájíme cibuli, mrkev, petržel, celer na menší (ne úplně malé) kostky.
  2. Na velké pánvi ohřejeme olej, přidáme nakrájenou zeleninu a na vysokém plameni vaříme 7 minut, zelenina by neměla změknout.
  3. Zmírníme plamen, přidáme sušené houby, jáhly a vývar a přivedeme k varu. Zamícháme, plamen snížíme na minimum a necháme 15 - 20 minut slabě vřít pod pokličkou. Po uplynutí 20 minut může stále zbýt dost tekutin, vůbec to nevadí.
  4. Hrnec necháme stát zakrytý ještě 5 minut, poté přidáme utřený česnek, jáhly promícháme a načechráme vidličkou.
  5. Nezapomeňte, že stejně jako rýži lze i jáhly rozvařit na hrnec plný slepeného čehosi, proto  si raději dobu varu ohlídáme.

Omáčka:

  1. Mezitím, co se vaří jáhly, si namočíme v troše vroucí vody (méně než ¼ šálku) sušené houby, aby zvláčněly.
  2. Na velké pánvi rozehřejeme na středním až vysokém plameni olej, přidáme nakrájené žampiony a 5 minut restujeme.
  3. Přidáme sušené houby i s vodou, víno a sójovou omáčku, zahryjeme a necháme bublat 2 minuty.
  4. Odklopíme a necháme další 2 minuty, aby se trocha tekutin odpařila.
  5. Vmícháme lahůdkové droždí, papriku a rozmarýn. Rozmícháme kukuřičný škrob ve vývaru, aby nezbyly žádné hrudky, přidáme do omáčky, dobře zamícháme a vaříme 7 - 10 minut, dokud nezhoustne.
  6. Omáčku podáváme v miskách, navrch nandáme porci jáhel se zeleninou.

Pokud vaříte i pro nejmenší členy rodiny, kteří si ještě neosvojili stolování s příborem, po uvaření jáhel nepromíchávejte vidličkou celý hrnec, ale nechte na spodu vrstvu, která se mírně slepí a bude tak snadné větší kusy jíst ručkama.

 
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)