Hummus

hummus

Hummus

Hummus, hummus, hummus. Pokud jej připravujeme z konzervované cizrny, je hotový vmžiku. Skýtá velké množství bílkovin a vlákniny a pokud přidáme chillipapričky nebo sušená rajčata, posunete jeho chuť o další úroveň. Využít se dá jako dip nebo pomazánka.

  • 4 porce
  • doba přípravy: 20 minut
  • doba vaření: 0 minut

Potřebné suroviny:

Postup:

  1. Slijeme vodu z cizrny a necháme ji stranou.
  2. Všechny ingredience kromě čerstvého koriandru rozmixujeme. Pokud nemáte dostatečně výkonný mixer, česnek nejdříve nadrťte nebo nakrájejte, mixovat můžete postupně.
  3. Přimícháme větší polovinu láku z cizrny a přileváme případně větší množství, dokud nedosáhneme požadované konzistence.
  4. Dobře promícháme, nakonec přidáme nakrájený čerstvý koriandr a servírujeme například se zeleninou a chlebem, nebo přidáme do sedviče či wrapu.

Cizrna obsahuje velké množství manganu a kyseliny listové.

Mangan, tolik přehlížená živina, je tělem využíván v mnoha ohledech - chrání tělo před těmi otravnými volnými radikály, pomáhá kostem a nervům zachovat jejich sílu a zdraví a reguluje hladinu cukru v náš prospěch.

Ne nadarmo cizrnu, neboli římský hrách, využívali již 3 000 let před naším letopočtem.

 
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)