Pečená červená řepa s quinoou, karamelizovanou cibulkou a Bordeaux redukcí

roasted beet quinoa & bordeaux & onion

Pečená červená řepa s quinoou, karamelizovanou cibulkou a Bordeaux redukcí

Tato kořenová zelenina rozhodně nepostrádá chuť. Společně s karamelizovanou cibulkou a Bordeaux redukcí, která úžasně pojí ostatní chutě dohromady, tvoří levné a nenáročné jídlo, které chutná jako z 5 hvězdičkové restaurace.

  • 5 porcí
  • doba přípravy: 25 minut
  • doba vaření: 1,5 hodiny

Potřebné suroviny:

Pečená řepa:

Quinoa:

Karamelizovaná cibulka:

  • 4 velké cibule nakrájené nadrobno
  • 1 1/ě lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • 1 lžíce cukru

Redukce:

  • ½ červené cibule nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ¾ šálku Bordeaux vína
  • ½ šálku zeleninového vývaru
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • ½ čajové lžičky sušeného koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce kořene arrowroot rozpuštěná v 1 lžíci vody

Postup:

Pečená řepa:

Poznámka: Mrkev a řepu si můžete připravit večer předem a ponechat v chladu na pozdější použití.

  1. Předehřejeme troubu na 175°C.
  2. Řepu a mrkev oloupeme, nakrájíme na kusy a promícháme s olivovým olejem, solí a pepřem.
  3. Zakryjeme a pečeme zhruba 1 hodinu, doba závisí na velikosti jednotlivých kusů. Většinou je vyndavám dokud jsou stále poměrně tvrdší.

Bordeaux redukce:

  1. Na vysokém plameni v pánvi rozehřejeme olej a osmahneme nakrájenou cibulku během 3 minut, aby akorát změkla.
  2. Snížíme olej, přidáme víno, vývar, balsamikový ocet a veškeré koření kromě kořene arrowroot a přivedeme k varu. Plamen zmírníme a necháme mírně pobublávat 20 minut, dokud se objem tekutin nesníží zhruba o polovinu. Poté přidáme kořen arrowroot a na nízkém plameni mícháme 2 minuty, dokud směs nezhoustne.

Karamelizovaná cibulka:

Většinou si karamelizace žádá poměrně dost času, aby byla připravena poctivě, ale ve snaze přizpůsobit tento recept i pro vytíženější večery jsem tento proces urychlila.

  1. Na pánvi si rozehřejeme olej a dusíme cibuli asi 30 minut, dokud nezesklovatí a nezbarví se lehce dohněda. Přidáme cukr a balsamikový ocet. Necháme vypařit tekutinu a vaříme ještě 10 minut, často promícháváme, aby se cibule nepřipálila. Až je cibulka hotová, přidáme červenou řepu a zalijeme Bordeaux redukcí. Vaříme 10 minut, aby se chutě promíchaly a zbavili jsme se ještě trochy tekutin.

Quinoa:

  1. Quinou dobře propláchneme, dáme do hrnce s vývarem a kořením, zakryjeme a přivedeme k varu. Plamen zmírníme a necháme vařit 15 minut za občasného míchání, dokud zrníčka po okrajích nezprůhlední. Poté smícháme se zeleninou a podáváme.

Červená řepa obsahuje velké množství dusičnanů, které snižují krevní tlak. Řepa je výborným zdrojem železa a působí zásaditě, což pomáhá udržet vyvážené pH v těle. Pokud hledáte nezpracované potraviny, které nabízejí širokou škálu skvělých vlastností a živin, řepa se rozhodně hodí na Váš seznam.

 
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)