Proč bychom měli sníst alespoň jedno avokádo denně

13_Avocado

Proč bychom měli sníst alespoň jedno avokádo denně

 

Avokáda se údajně začala pěstovat v mexickém Pueblu. Nejstarší záznam o avokádech byl nalezen v jeskyni v Pueblu a datuje se okolo let 10.000 před naším letopočtem.
Původem v Mexiku a Střední Americe, avokádo patří do stejné rodiny jako kafrovník a skořice. Je botanicky řazeno mezi bobule rostoucí na stromech, jejichž výška může dosáhnout až 180 centimetrů. Stejně jako banány, avokádo dozrává 1-2 týdny po sběru.

Často jsou avokáda označována za nejzdravější potravinu díky svým pozoruhodným nutričním hodnotám.

Jedno avokádo obsahuje tyto vitamíny a minerály:

- Vitamin B1

- Vitamin B2

- Vitamin B3

- Vitamin B5

- Vitamin B6

- Vitamin B9

- Vitamin C

- Vitamin E

- Vitamin K

- Vápník

- Železo

- Hořčík

- Mangan

- Fosfor

- Sodík

- Zinek

 

Čím jsou avokáda tolik prospěšná našemu zdraví:

  • V avokádech nalezneme 14% doporučené denní dávky draslíku, což je více než v banánech, které obsahují 10%.
  • Kyselina listová snižuje riziko infarktu a je zásadní pro zdravý vývin plodu, působí preventivně proti vrozeným vadám jako je rozštěp páteře nebo porucha neurální trubice. Avokáda jí obsahují 23% doporučené denní dávky, jejich konzumace snižuje riziko srdečních příhod a mrtvice.
  • Vitamin E, mononenasycené tuky a antioxidant gluthation, které v avokádu naleznete, též napomáhají zdraví Vašeho srdce, glutathion se stará i o ničení volných radikálů a zpomaluje stárnutí.
  • Avokáda pomáhají tělu vstřebat 5x více karotenoidů (lykopen a beta karoten)
  • Zdravý zrak - avokáda obsahují více karoten luteinu než všechny ostatní druhy ovoce, ochraňují proti makulární degeneraci (ztráta zraku) a šedému zákalu.
  • Avokáda jsou bohatá na beta sitosterol, který snižuje špatný cholesterol o 22%, naopak zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu a snižuje hladinu triglycerolů v krvi o 20%.
  • Studie prokazují, že kyselina olejová působí preventivně proti rakovině prsu, zpomaluje růst nádorů při rakovině prostaty a vyhledává potencionální rakovinné buňky a buňky rakoviny dutiny ustní a ničí je.
  • Poměrná část avokáda je tvořena vlákninou, která navozuje pocit nasycení po delší dobu, je tedy výtečným pomocníkem při hubnutí. Vláknina ale hlavně pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi a metabolickému zdraví.
  • Extrakt z avokáda, společně s fixním olejem (oleje rostlinného původu, jež pomáhají při vstřebávání například vitamínů), pomáhá redukovat příznaky artritidy.
  • Polyfenoly a flavonoidy, které v avokádu nalezneme, mají protizánětlivé účinky.
  • Avokáda čistí střeva a zmírňují zápach z úst.
  • Olej z avokáda výtečně vyživuje pokožku a je prospěšný při léčbě lupénky a jiných kožních onemocněních či podráždění pokožky.

Naše krev a červené krvinky rozvádí kyslík do celého našeho těla. Pokud jsme vystaveni znečištění z prostředí, tyto toxiny reagují s kyslíkem v našich mitochondriích a vznikají volné radikály, které poškozují naše buňky a DNA. Tato poškození poté vedou k chronickým nemocem. Vědci z Federace Americké společnosti experimentální biologie zjistili, že glutathion v avokádech může být vstřebán našimi mitochondriemi a poté neutralizovat volné radikály.

Source LivingTraditionally.com

Panenský avokádový olej můžete zakoupit zde

Pokud nemáte rádi samotné avokádo, inspiraci na jeho zpracování najdete zde