Raw mrkvový dort

raw carrot cake

Raw mrkvový dort

Je zde spousta receptů na raw dobroty a všechny vypadají skvěle, ale jsou celkem pracné a pokud není zrovna dlouhý sobotní večer, není moc šance se jimi propracovat až k chutnému výsledku. U tohoto receptu není zapotřebí žádných speciálních ingrediencí nebo pomůcek, tedy až na vůli nastrouhat téměř kilo mrkví. Ale odměna stojí za to a kdo říkal, že se u vaření nedá i zaposilovat :). Díky tomu, že není zapotřebí nic péci ani vařit, je tento recept nejen jednoduchý a poměrně rychlý, ale suroviny si hlavně zachovají všechny důležité látky a úžasnou chuť.

Hodí se nejen v létě, kdy vás ušetří rozpalování trouby, ale ani v zimě nepromarněte šanci se obohatit o všechny vitamíny a zdravé živiny, které nabízí.

  • 8 - 10 porcí
  • doba přípravy: 30 minut

Potřebné suroviny:

  • 3 sušené fíky nasekané na kousíčky
  • 7 sušených meruněk nasekaných na kousíčky
  • 1kg mrkve, nastrouhané najemno
  • 1/2 šálku nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů
  • 1/3 šálku namletých kešu ořechů
  • 3/4 šálku strouhaného kokosu
  • 1 1/2 lžíce mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky kardamonu
  • 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
  • čerstvý zázvor velikosti palce, nastrouhaný
  • šťáva z 1/2 citronu
  • špetka soli

Poleva:

Postup:

  1. Zalijeme fíky a meruňky teplou vodou dostatečně na to aby z vody nevyčnívaly, ale ani v ní neplavaly a necháme stranou.
  2. Jemně vymačkáme část (ne všechnu) šťávy z nastrouhaných mrkví a necháme stranou.
  3. Smícháme namleté kešu, nasekané ořechy a kokos se strouhanými mrkvemi.
  4. Po důkladném promíchání přidáme skořici, kardamon, muškátový oříšek, zázvor a sůl.
  5. Vyndáme z vody, kterou uchováme, fíky a meruňky a společně s citronovou šťávou přimícháme.
  6. Směs by rozhodně neměla být suchá, pokud se nám tak zdá, přilejeme zpět buď šťávu z mrkví, nebo vodu ze sušeného ovoce.
  7. Směs vměstnáme do formy nebo menšího pekáčku.

Poleva:

  1. Rozmixujeme oloupané a vypeckované avokádo, kakao, ovesné mléko, javorový sirup a kokosový olej.
  2. Mixujeme naplno, dokud směs není krásně krémová a hladká.
  3. Lžící naneseme na vrch koláče a uhladíme.
  4. Necháme v lednici uležet minimálně na 2 hodiny.

Krásně zralé avokádo poznáte nejen po hmatu (může být omačkané z obchodu), ale i podle stopky, kterou odloupneme, když si myslíme, že už dozrálo - je-li kolečko zelené/žluté, avokádo je nezralé a dáme pozor, aby nezačlo plesnivět, je-li kolečko zlatohnědé, avokádo je krásně zralé a půjde dobře vydlabat lžící, je-li kolečko tmavě hnědé nebo dofialova, je už přezrálé a dost možná nahnilé, tedy s konzumací opatrně.

Kdo by neměl rád mrkev? Je výborná syrová, na kostičky, na proužky, smažená, dušená, pečená, vařená. Je plná potřebných živin a svou barvu získává díky beta-karotenu, který obsahuje. Má jej daleko více, než jakákoli jiná zelenina.

Nejtěžší mrkev, která kdy byla zaznamenána, vážila téměř 8,5kg. Nejdelší, nalezená roku 2007 ve Velké Británii, měřila něco přes 580cm.

 
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)