FeelGoodFamily

Thajská kokosová curry polévka z červené čočky

thai curry soup red lentil & coconut

Thajská kokosová curry polévka z červené čočky

Zemitá polévka, která spolehlivě zasytí. Název může svádět k očekávání náročného receptu, ale opak je pravdou. Polévka je hustá, takže může sloužit i jako samostatné jídlo, nebo být v malém množství podávána před večeří jako krémový, svěží a zároveň příjemně pálivý předkrm.

  • 4 - 6 porcí
  • doba přípravy: 10 minut
  • doba vaření: 30 minut

Potřebné suroviny:

Postup:

  1. Propláchneme čočku a ve středně velkém hrnci ji dáme vařit se zeleninovým vývarem.
  2. V hrnku rozmícháme curry pastu s pár lžícemi vody, dáme pozor, aby nezůstaly žádné hrudky, a přidáme do hrnce.
  3. Nasekáme, nakrájime a utřeme citronovou trávu, zázvor, koriandr a česnek.
  4. Do hrnce přidáme citronovou trávu, sušený koriandr, papriku, sušený galangal a kokosové mléko.
  5. Zmírníme plamen a vaříme 20 minut, dokud čočka nezměkne.
  6. Nakrájíme cibuli a na kokosovém oleji ji v pánvi 7 minut restujeme dokud nezíská lehce nahnědlou barvu.
  7. K cibuli přidáme mouku a na středním plameni necháme další 2 minuty. Použijeme jako jíšku.
  8. Těsně předtím, než uplyne 20 minut a čočka bude hotová, do hrnce přidáme česnek, zázvor, koriandr, jíšku a sůl podle chuti.
  9. Mícháme, dokud polévka nezhoustne a necháme vařit ještě 5 minut.
  10. Ozdobíme čerstvým koriandrem a podáváme s kouskem limetky.

Přestože je curry pasta významnou součástí, ne všichni ocení pálivý ocásek, jež díky ní polévka získá. Pokud se chystáte hostit někoho s podobnými preferencemi, stačí si pastu rozmíchat v hrnečku a přimíchat do polévky poté, co se odebere potřebný počet porcí. Jemnější verze je stále vynikající díky svěžím chutím ostatních ingrediencí.

 
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)