FeelGoodFamily

Jackfruit Burger

Veganský burger? Připravili jsem pro úžasný burger z trhané jackfruitu a omáčkou na bázi hub a tofu. Je to exploze asijských chutí!

jackfruit


Ingredience:

 

Náplň:

1 sklenice jackfruitu

1 polévková lžíce miso pasty

2 polévkové lžíce sójové omáčky Yaemon Tamari

2 lžíce javorového sirupu

1 polévková lžíce sezamového oleje

 

Omáčka z tofu:

1 balení bílého tofu

1 polévková lžíce sezamového oleje

4-5 kusů sušených shiitake  (namočte cca 2 hodiny předem do teplé vody)

2 polévkové lžíce kokosového mléka



2 hamburgerové housky

plátky okurky

2-3 kusy japonského zázvoru na suši

1 balení krekrů z mořských řas (nemusí být)

 

Jackfruit ve sklenici slijte a rukama ho rozdělte na malé kousky. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte lžíci sezamového oleje a poté na něm několik minut restujte kousky jackfruitu. Do misky přidejte 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci miso pasty a 2 lžíce javorového sirupu, promíchejte.  Omáčku nalijte na jackfruit a vařte další 3 minuty nebo dokud se omáčky neodpaří. Přendejte do mísy (pánev si nechte na později).

 

Nakrájejte houby shiitake na tenké plátky. V hlubším rendlíku opět rozehřejte sezamový olej a orestujte plátky hub.  Tofu rozdrobte do pánve a promíchejte. Přidejte 2 lžíce kokosového mléka (tuhou tukovou část) a dochuťte 2 lžícemi sojové omáčky. Nechte trochu vychladnout a rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Omáčku přelijte do mísy a nechte ji vychladnout.

 

Teď jdeme skládat burger.

 

Housku několik minut opékejte na pánvi, na které jste připravovali jackfruity (aby byla krásně křupavá). Základ housky potřete krémovou omáčkou a navrch dejte vrstvu krekrů z mořských řas. Rukama na ni položte velké množství jackfruitů a pak vrstvu nakládaného zázvoru a okurky. Horní housku potřete další vrstvou tofu omáčky a můžete začít ochutnávat.