FeelGoodFamily

Dort z čokoládové pěny

chocolate mousse

Dort z čokoládové pěny

Nepoznali byste, že je veganský!

Sama občas podlehnu svým chutím, ale nechci za to následně platit daň v podobě mého fyzického nebo psychického zdraví - proto se s Vámi dělím o tento recept, jež Vás snad svou nadýchanou a sytě čokoládovou chutí přesvědčí, že to jde i zdravě. V hlavní roli avokádo, kdo by to uhodl?

  • 8 - 10 porcí
  • doba přípravy: 25 minut
  • doba chlazení: minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc

Potřebné suroviny:

Korpus:

  • ¾ šálku hrubě mletých mandlí
  • ½ šálku hrubě mletých pekanů
  • ¼ šálku nahrubo nasekaných sušených neslazených brusinek
  • ¼ šálku sušeného kokosu
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 4 - 6 lžic vody

Plňka:

Postup:

Korpus:

  1. Ve středně velké míse smícháme namleté oříšky, brusinky a sušený kokos. Přidáme vodu (nejprve pouze 4 lžíce) a javorový sirup a tvoříme těsto, které by nemělo být suché, ale ne uplně mokré. Podle potřeby přidáme více vody.
  2. Vyložíme 20cm širokou dortovou formu papírem.
  3. Pevně vměstnáme těsto na dno dortové formy.

Pozn. Pokud nemáte dortovou formu, nevadí - použít můžete i širší misku.

Náplň:

  1. Rozpůlíme, vypeckujeme a lžící vydlabeme avokáda a vložíme spolu s kokosovým olejem, kakaem a javorovým sirupem do mixéru. Mixujeme, dokud směs není dokonale hladká. Pravděpodobně budete muset párkrát zastavit a ručně směs promíchat, jelikož je celkem hustá a lepí se na kraje.
  2. Naneseme rovnoměrně na korpus a vršek uhladíme lžící.
  3. Necháme pár hodin odležet v chladu - minimálně 2 hodiny, ale čím déle to vydržíte, tím lépe, doporučuji přes noc.

Avokáda jsou bohatá na nenasycené tuky, které jsou například i v olivovém oleji. V běžné porci obsahují více draslíku než banány.

Kokosový olej je, alespoň dle mého skromného názoru, superpotravina a snažím se jej co nejčastěji přidávat do jídla. Nabízí tolik zdraví prospěšných výhod, posiluje imunitní systém díky antivirovým a antibakteriálním vlastnostem. Jedná se sice o nasycený tuk, ale se středně dlouhým řetězcem, ne s dlouhým, jako má třeba maso, takže se lépe štěpí, zrychluje metabolismus a napomáhá redukovat uložený podkožní tuk.

 
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)