Houbová omáčka s jáhly a kořenovou zeleninou
Houbová omáčka s jáhly a kořenovou zeleninou
Jáhly nejspíš nejsou něco, co by Vás napadlo, když vymýšlíte, co k večeři, ale věřte mi, že když jim dáte šanci, budete je mít rádi po ruce pro příště. Jsou velmi jednoduché na přípravu a univerzální, podobné rýži. Mají jemnou a mírně oříškovou chuť, proto se tolik hodí ke spoustě pokrmů. Co se týče živin, jsou často opomíjeny a přitom jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a vitamíny skupiny B, z minerálů především železo, hořčík, zinek a další. Neobsahují lepek a jsou velmi snadno stravitelné. Recept je upravenou verzí z Angelina blogu Oh She Glows, kde naleznete i spoustu dalších vynikajících receptů, ovšem v angličtině.
Zlatým hřebem tohoto pokrmu je houbová omáčka, též bez lepku a s výbornou chutí. Je to jedna z nejlepších omáček, které jsem kdy jedla a jelikož si na ně potrpím, vyzkoušela jsem jich nepočítaně.
Název čtete správně, je to omáčka s jáhly, ne naopak a až omáčku ochutnáte, budete dobře vědět proč. Může se též stát, že jáhly se zeleninou vynecháte úplně, jako se to stalo mně.
- 4 porce
- doba přípravy: 10 minut
- doba vaření: 30 minut
Potřebné suroviny:
Jáhly:
- 1 ½ lžíce olivového oleje
- 1 středně velká mrkev
- 1 středně velká petržel (pastiňák)
- ¼ malého kořenového celeru
- ½ malé cibule
- 2 lžíce sušenýh lesních hub
- 1 šálek jáhel
- 2 šálky nesoleného zeleninového vývaru
- 1 stroužek utřeného česneku
Omáčka:
- 2 lžíce sušených lesních hub
- 1 ½ lžíce olivového oleje
- 400g žampionů nakrájených na tenké plátky
- 1 šálek suchého bílého vína
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 2 čajové lžičky nasekaného rozmarýnu
- 1 čajová lžička mleté papriky
- 2 šálky nesoleného zeleninového vývaru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Postup:
Jáhly:
- Oloupeme a nakrájíme cibuli, mrkev, petržel, celer na menší (ne úplně malé) kostky.
- Na velké pánvi ohřejeme olej, přidáme nakrájenou zeleninu a na vysokém plameni vaříme 7 minut, zelenina by neměla změknout.
- Zmírníme plamen, přidáme sušené houby, jáhly a vývar a přivedeme k varu. Zamícháme, plamen snížíme na minimum a necháme 15 - 20 minut slabě vřít pod pokličkou. Po uplynutí 20 minut může stále zbýt dost tekutin, vůbec to nevadí.
- Hrnec necháme stát zakrytý ještě 5 minut, poté přidáme utřený česnek, jáhly promícháme a načechráme vidličkou.
- Nezapomeňte, že stejně jako rýži lze i jáhly rozvařit na hrnec plný slepeného čehosi, proto si raději dobu varu ohlídáme.
Omáčka:
- Mezitím, co se vaří jáhly, si namočíme v troše vroucí vody (méně než ¼ šálku) sušené houby, aby zvláčněly.
- Na velké pánvi rozehřejeme na středním až vysokém plameni olej, přidáme nakrájené žampiony a 5 minut restujeme.
- Přidáme sušené houby i s vodou, víno a sójovou omáčku, zahryjeme a necháme bublat 2 minuty.
- Odklopíme a necháme další 2 minuty, aby se trocha tekutin odpařila.
- Vmícháme lahůdkové droždí, papriku a rozmarýn. Rozmícháme kukuřičný škrob ve vývaru, aby nezbyly žádné hrudky, přidáme do omáčky, dobře zamícháme a vaříme 7 - 10 minut, dokud nezhoustne.
- Omáčku podáváme v miskách, navrch nandáme porci jáhel se zeleninou.
Pokud vaříte i pro nejmenší členy rodiny, kteří si ještě neosvojili stolování s příborem, po uvaření jáhel nepromíchávejte vidličkou celý hrnec, ale nechte na spodu vrstvu, která se mírně slepí a bude tak snadné větší kusy jíst ručkama.