FeelGoodFamily

Jaké jsou výhody kokosového octa?

 ramadan-hydrate-fruit-coconut-water

Jaké jsou výhody kokosového octa?

Ocet jako ocet, že? Ne tak docela, záleží totiž na tom, z čeho je ocet vyroben. Samozřejmě čím kvalitnější suroviny k výrobě vybereme, tím kvalitnější bude i výsledný produkt. Všichni už jsme slyšeli o výhodách jablečného octa, ale možná je načase udělat v kuchyni místo pro další blahodárnou ingredienci, a tím je kokosový ocet.

Kokosový ocet se vyrábí buď z mléka mladého kokosu, dužiny, nebo mízy kokosové palmy. Tato míza je velice bohatá na minerály a aminokyseliny, které budete v jablečném octu hledat marně. Míza se získává šetrným a udržitelným způsobem z květů palem. Například kokosový ocet firmy The Coconut Company prochází fermentací po dobu 10 až 12 měsíců, během které nejsou přidávány žádné další látky, ani není nic odebíráno. Poté je ocet uchováván nefiltrovaný v lahvích s mateční kulturou, jež je plná aktivních enzymů a probiotik. Ocet je 100% raw, takže obsahuje všechny živiny, které poskytuje míza, obzvláště draslík, vitamíny skupiny B a aminokyseliny, základní kameny bílkovin.

The Coconut CompanyCoconut company 01

Chutná podobně jako jablečný ocet, jen je jemnější a sladší. Přestože je ocet kyselý, v těle působí zásaditě, což napomáhá udržet v těle správnou hladinu pH.

Jak je to s octy a hubnutím? Můžeme nalézt spoustu příběhů o úspěchu, daleko méně je ale opravdových faktů. Je však známo, že pokud vypijete ocet před jídlem, které je těžké a plné sacharidů, ocet pomůže tělu udržet nízkou hladinu cukru a přemění část škrobů na látky podobné vláknině, takže projdou trávicím ústrojím aniž by byly rozloženy.

Pár poznámek ke konzumaci, ocet je nejlepší vypít ještě před jídlem, aby byl v žaludku přítomen dříve než jídlo a mohl pomoci s trávením. Též se doporučuje jej zředit před vypitím, aby nepoškodil zubní sklovinu, což se u kyselých potravin může stát.

Když se to tak vezme, živiny obsažené v kokosovém octu a jejich příznivé účinky pro naše tělo opravdu stojí za to, zařadit jej do jídelníčku. A pokud představa toho, pít jej samotný, není nic pro vás, jednoduše se dá použít do zálivek či marinád.

 

Nízký glykemický index

Kokosový ocet je vhodný pro diabetiky vzhledem ke svému velmi nízkému glykemickému indexu, pouhých 35. Glykemický index rozlišuje potraviny obsahující karbohydráty (sacharidy) podle toho, jak zvyšují hladinu cukru v krvi. V roce 2008 provedl Dr. David J. A. Jenkins se svými kolegy studii, kdy testovali 210 pacientů s cukrovkou, kteří se stravovali buď pouze potravinami s nízkým glykemickým indexem, nebo naopak dietu složenou z obilovin s vysokým obsahem vlákniny. Tato studie prokázala zlepšení přirozené regulace hladiny cukru v krvi a snížení rizika srdečních onemocnění u pacientů s nízkoglykemickou dietou.

Bohatý na minerály

Míza, ze které se ocet vyrábí, je získávána z palem, které jsou pěstováné ve vulkanické půdě obsahující velké množství minerálů. Mezi ně patří fosfor, draslík, železo, hořčík, síra, bor, zinek, mangan a měď. Obzvláště významné je množství draslíku, v jedné polévkové lžíci jej je celých 192 miligramů. Institut Medicíny uvádí vliv každého minerálu na lidské tělo. Draslík je důležitý pro regulaci elektrolytů, krevního tlaku a metabolizaci cukrů, zatímco fosfor se, společně s vápníkem, podílí na stavbě kostí a napomáhá tělu využít ostatní živiny. Železo je nezbytné při tvorbě červených krvinek a buněčné energie. Kromě toho, že působí jako součást formace červených krvinek, je měď také důležitá pro vstřebání železa. Hořčík je nezbytný pro správnou funkci svalů a nervů a prakticky pro každý podstatný proces v našem těle. Zinek podporuje hojení, růst, stabilizuje DNA, je tak nutný pro buněčné dělení a rovněž působí pozitivně na imunitní a reprodukční systém.

Obsahuje aminokyseliny

Kokosová dužina obsahuje všech 9 základních aminokyselin, ze kterých se bílkovina skládá, přestože obsahuje pouze stopové množství menthioninu. Dužina obsahuje i 8 neesenciálních aminokyselin. Bílkoviny jsou součástí každé živé buňky v našem těle. The Nutrition Supplement Education Centre uvádí mnoho dalších funkcí, které aminokyseliny zastávají a jejich nezbytnost při tvorbě hemoglobinu, který přenáší kyslík a protilátek, které pomáhají imunitnímu systému v boji s infekcí. Některé aminokyseliny se starají o hojení tkání, jiné fungují jako neurotransmitery přenášející signály uvnitř mozku, další jsou využivány při detoxikaci a metabolických funkcích.

 Vyzkoušejte raw kokosový ocet sami:

Kokosový ocet s mateční kulturou

Kokosový ocet balsamico

Nebo zdravější verzi sójových omáček bez sóji, lepku a s daleko nižším obsahem soli:

Teriyaki

Barbeque

Amino

 

Zdroje:

Original article

Coconut secret: Coconut sap vs. Apple Chart

Phosphorus in diet

Zinc

Ask Well: Can Vinegar Aid Weight Loss?

Photo