Mandlokokosová bábovka s javorovým sirupem
Mandlokokosová bábovka s javorovým sirupem
Dala jsem si velkou práci, aby se mi podařila bábovka, která bude bez přidaného cukru, ale přesto si zachová chuť a texturu. Po mnoha neúspěšných pokusech, kdy bylo těsto tuhé a zdrclé, mám konečně recept, o který se mohu podělit, díky kterému je těsto vláčné a nadýchané. Přestože neobsahuje cukr, podle názvu jste jistě uhodli, že bude nahrazen javorovým sirupem, jeho množství však bude výrazně menší a bábovka není přeslazená, jako se často stává a vynikne chuť vanilky a skořice.
- 12 porcí
- doba přípravy: 25 minut
- doba pečení: 50 - 60 minut
Potřebné suroviny:
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- ½ šálku vody
- ½ šálku mletých mandlí
- ½ šálku tuhého kokosového oleje
Suché ingredience:
- 2 ½ šálku špaldové mouky
- 1 šálek strouhaného sušeného kokosu
- 2 lžíce skořice
- 1 ½ lžíce prášku do pečiva
- 1 ¼ čajové lžičky jedlé sody
- ¼ čajové lžičky soli
Mokré ingredience:
- 1 šálek rostlinného mléka
- ⅓ šálku javorového sirupu
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 2 čajové lžičky mandlového extraktu
- 1 čajová lžička jablečného octa
Javorová poleva:
- 2 ½ lžíce javorového sirupu
- ¼ čajové lžičky kukuřičného škrobu
Postup:
- Předehřejeme troubu na 350°C.
- Smícháme lněné semínko s vodou a necháme stranou na 15 minut ztuhnout
- Vymažeme formu na bábovku a zaprášíme moukou.
- Mezitím do mixeru dáme mandle a kokosový olej a na nejvyšší výkon mixujeme alespoň 2 minuty, podle potřeby seškrabujeme směs ze stěn mixéru, aby se vytvořil tuhý a jemný krém.
- Ve středně velké míse promícháme všechny suché suroviny, v jiné míse smícháme všechny mokré suroviny kromě jablečného octa.
- Do mixéru ke kokosovému krému přidáme lněné semínko a mixujeme stále na nejvyšší výkon.
- Výkon snížíme a přidáme polovinu obsahu z první i druhé mísy, mixujeme.
- Do misky s mokrými ingrediencemi vlijeme jablečný ocet a obě zbývající poloviny přidáme do mixéru a pouze důkladně promícháme, abychom to s mixováním nepřehnali.
- Rovnoměrně vyplníme formu a pečeme 50 - 60 minut, kontrolujeme párátkem nebo špejlí - dokud ji nevyndáme čistou, není hotovo.
- Necháme alespoň 10 minut vychladnout, vyklopíme z formy na talíř, pomoci si můžeme nožem na máslo, abychom odlepili bábovku od stěn formy.
Poleva:
- Na malé pánvi smícháme javorový sirup a kukuřičný škrob.
- Na vysokém ohni mícháme 4 minuty, dokud nezačne směs bublat.
- Snížíme plamen a mícháme dalších 5 minut.
- Až bábovka i poleva vychladnou, bábovku přelijeme.
Zhruba tři čtvrtiny javorových sirupů jsou z Kanady a podle průsvitnosti a hustoty se řadí na A, B a C stupeň, kdy skrz stupeň A prochází nejvíce světla. Osobně mám nejraději stupeň C, protože má výraznou javorovo-vanilkově karamelovou chuť.