FeelGoodFamily

Mandlokokosová bábovka s javorovým sirupem

maple almond coconut bundt cake

Mandlokokosová bábovka s javorovým sirupem

Dala jsem si velkou práci, aby se mi podařila bábovka, která bude bez přidaného cukru, ale přesto si zachová chuť a texturu. Po mnoha neúspěšných pokusech, kdy bylo těsto tuhé a zdrclé, mám konečně recept, o který se mohu podělit, díky kterému je těsto vláčné a nadýchané. Přestože neobsahuje cukr, podle názvu jste jistě uhodli, že bude nahrazen javorovým sirupem, jeho množství však bude výrazně menší a bábovka není přeslazená, jako se často stává a vynikne chuť vanilky a skořice.

  • 12 porcí
  • doba přípravy: 25 minut
  • doba pečení: 50 - 60 minut

Potřebné suroviny:

Suché ingredience:

Mokré ingredience:

Javorová poleva:

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 350°C.
  2. Smícháme lněné semínko s vodou a necháme stranou na 15 minut ztuhnout
  3. Vymažeme formu na bábovku a zaprášíme moukou.
  4. Mezitím do mixeru dáme mandle a kokosový olej a na nejvyšší výkon mixujeme alespoň 2 minuty, podle potřeby seškrabujeme směs ze stěn mixéru, aby se vytvořil tuhý a jemný krém.
  5. Ve středně velké míse promícháme všechny suché suroviny, v jiné míse smícháme všechny mokré suroviny kromě jablečného octa.
  6. Do mixéru ke kokosovému krému přidáme lněné semínko a mixujeme stále na nejvyšší výkon.
  7. Výkon snížíme a přidáme polovinu obsahu z první i druhé mísy, mixujeme.
  8. Do misky s mokrými ingrediencemi vlijeme jablečný ocet a obě zbývající poloviny přidáme do mixéru a pouze důkladně promícháme, abychom to s mixováním nepřehnali.
  9. Rovnoměrně vyplníme formu a pečeme 50 - 60 minut, kontrolujeme párátkem nebo špejlí - dokud ji nevyndáme čistou, není hotovo.
  10. Necháme alespoň 10 minut vychladnout, vyklopíme z formy na talíř, pomoci si můžeme nožem na máslo, abychom odlepili bábovku od stěn formy.

Poleva:

  1. Na malé pánvi smícháme javorový sirup a kukuřičný škrob.
  2. Na vysokém ohni mícháme 4 minuty, dokud nezačne směs bublat.
  3. Snížíme plamen a mícháme dalších 5 minut.
  4. Až bábovka i poleva vychladnou, bábovku přelijeme.

Zhruba tři čtvrtiny javorových sirupů jsou z Kanady a podle průsvitnosti a hustoty se řadí na A, B a C stupeň, kdy skrz stupeň A prochází nejvíce světla. Osobně mám nejraději stupeň C, protože má výraznou javorovo-vanilkově karamelovou chuť.

 
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)