Omega špaldové trojhránky z batátů
Omega špaldové trojhránky z batátů
Určené především pro ty menší, ale oblíbí si je i dospělí. Takže to, že nemáte v okolí žádné děti, není výmluva pro to, abyste si nemohli udělat pořádnou porci a vychutnat si ji sami :)
Slazené jsou pouze meruňkami, chutným zdrojem železa a díky chia a lněným semínkům se nám dostane potřebné dávky omega 3 mastných kyselin.
- 64 kousků
- doba přípravy: 1 hodina
- doba pečení: 21 minut
Potřebné suroviny:
- 2 středně velké batáty (1 ½ šálku vařených)
- ⅔ šálku ovesných vloček
- ½ šálku lněného semínka
- 12 sušených meruněk, nasekané
- ½ šálku kokosového oleje
- 2 lžíce mandlového másla
- 1 ⅓ šálku špaldové mouky
- ½ šálku sušených kokosových vloček
- 2,5 lžíce chia semínek
- 2 čajové lžičky skořice
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Postup:
Poznámka: První krok je nejlepší udělat večer přechozího dne a přes noc nechat batáty vychladnout.
- Předehřejeme troubu na 200°C, batáty oškrábeme a nakrájíme na kousky. Pečeme ve skleněném pekáči podlité kapkou vody přibližně 30 minut, dokud nezměknou.
- Batáty rozmixujeme a necháme stranou.
- Na středním plameni si v malé pánvi rozpustíme kokosový olej a mandlovou pastu, mícháme 5 minut.
- Mezitím rozmixujeme vločky, lněné semínko a sušené meruňky. Mixujeme naplno, dokud nemáme jemnou směs, dáváme ovšem pozor, abychom to nepřehnali, jinak se nám vše slepí do kuličky.
- V míse smícháme rozmixovné ingredience s moukou, kokosovými vločkami, chia semínky, skořicí a práškem do pečiva.
- Batáty smícháme s rozpuštěným kokosovým olejem a mandlovým máslem a přidáme je do mísy ke zbytku směsi, dobře promícháme, nejlépe rukou.
- Nyní můžeme tvarovat sušenky, nejlépe pokud máte formu na karbanátky (velikost jednoho je přibližně 10,5cm) která se těstem napěchuje. Těsto si rozdělíme na 8 stějných kusů o váze zhruba 125g a po jedné vměstnáme do formy, poté každý vzniklý kruh 4krát přepůlíme, aby z každého vzniklo 8 trojúhelníků.
- Pokud místo formy na karbanátky máme alespoň formu na sušenky, vyložíme ji pečícím papírem a naplníme, velikost jednotlivých kusů směsi upravíme podle velikosti formy.
- Postačí ale i obyčejný plech s pečícím papírem, který rovnoměrně vyložíme a po upečení nařežeme, je třeba dát ovšem pozor, protože těsto snadno k papíru přilne.
- Pečeme v troubě na 175°C po dobu 21 minut.
Kdo by pro své nejmenší nechtěl to nejlepší, proto jsem, s pomocí mého synka, vykouzlila tento recept jako náhradu za obyčejné sušenky a nemusím se bát, že i když rád mlsá, dostane do sebe hodnotné živiny a vyhne se prázdným kaloriím, rafinovaným cukrům, umělým barvivům, konzervantům… Batáty poskytují vitamin A, vápník, kyselinu listovou a draslík. Špaldová mouka je daleko výživnější než pšeničná a bohatší na mangan a bílkoviny. Vločky jsou skvělým zdrojem vlákniny, chia a lněná semínka omega 3 mastných kyselin. Mandle příspívají vitamíny B, vitamínem E a železem. Meruňky jsou výborné nejenom díky sladké chuti, ale též nabízí železo. Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovou, kaprylovou a kaprinovou, které významné podporují imunitní systém.