FeelGoodFamily

Podzimní dýňová polévka s krutony v oleji z dýňových semínek

ultimate pumpkin soup

Podzimní dýňová polévka s krutony v oleji z dýňových semínek

Výborná polévka především pro podzimní večery, kdy je dýní spousta a jejich zářivá barva zahřeje stejně jako jejich chuť.

  • 8 porcí
  • doba přípravy: 20 minut
  • doba vaření: 1 hodina

Potřebné suroviny:

  • 1 menší až středně velká dýně
  • 2 oškrabané a nakrájené mrkve
  • 1 brambora
  • ½ oloupaného a nakrájeného batátu
  • 2 litry vody
  • 1 lžíce bujonu
  • 1 lžíce mleté papriky
  • ½ čajové lžičky pepře
  • ½ čajové lžičky skořice
  • 2 utřené stroužky česneku
  • nasekaný cca 1cm velký kousek zázvoru
  • 2 lžíce oleje
  • ½ nadrobno nakrájené červené cibule
  • 1 lžíce mouky

Krutonky:

  • ⅓ až ½ starého bochníku chleba nakrájeného na kostky
  • 4 lžíce dýňového oleje
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • ¼ čajové lžičky sušeného rozmarýnu

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Rozpůlíme dýni, vydlabeme semínka a celý vnitřek potřeme olejem.
  3. Položíme obě půlky slupkou nahoru na pekáč a pečeme 30 minut, dokud dýně nezměkne.
  4. Mezitím do většího hrnce dáme bramboru, mrkve a batát, zalijeme vodou a přivedeme k varu na středním ohni.
  5. Přidáme bujon, papriku, pepř, skořici, česnek a vetší polovinu z množství zázvoru.
  6. Vaříme přibližně 20 minut.
  7. Rozehřejeme olej na menší pánvi, během 4 minut osmahneme cibuli a zasypeme moukou, mícháme, aby se nám vytvořila jíška.
  8. Jíšku přidáme do hrnce a důkladně promícháme.
  9. Z trouby vyndáme dýni a necháme vychladnout dostatečně na to, abychom z ní mohli oloupat slupku. Troubu nevypínáme, přijdou do ní krutony.
  10. Dýni přidáme ke zbytku polévky a necháme vařit dalších 10 minut.
  11. Necháme vychladnout a se zbytkem zázvoru rozmixujeme.

Krutonky:

  1. Pomalu a po částech vmícháme olej mezi kousky chleba tak, aby se dostalo na každou kostičku, pokud bychom vlili veškerý olej najednou, některé kousky by se rozmáčely, zatímco jiné by zůstaly úplně suché.
  2. Poté dobře promícháme se sušeným česnekem a rozmarýnem.
  3. Pečeme dozlatova v troubě zhruba 10 minut, dáváme pozor, jelikož se snadno mohou připálit.

Polévku ozdobíme dýňovým olejem, tenounkými proužky zázvoru a podáváme s krutony.

 
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)