Podzimní dýňová polévka s krutony v oleji z dýňových semínek
Podzimní dýňová polévka s krutony v oleji z dýňových semínek
Výborná polévka především pro podzimní večery, kdy je dýní spousta a jejich zářivá barva zahřeje stejně jako jejich chuť.
- 8 porcí
- doba přípravy: 20 minut
- doba vaření: 1 hodina
Potřebné suroviny:
- 1 menší až středně velká dýně
- 2 oškrabané a nakrájené mrkve
- 1 brambora
- ½ oloupaného a nakrájeného batátu
- 2 litry vody
- 1 lžíce bujonu
- 1 lžíce mleté papriky
- ½ čajové lžičky pepře
- ½ čajové lžičky skořice
- 2 utřené stroužky česneku
- nasekaný cca 1cm velký kousek zázvoru
- 2 lžíce oleje
- ½ nadrobno nakrájené červené cibule
- 1 lžíce mouky
Krutonky:
- ⅓ až ½ starého bochníku chleba nakrájeného na kostky
- 4 lžíce dýňového oleje
- 1 lžíce sušeného česneku
- ¼ čajové lžičky sušeného rozmarýnu
Postup:
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- Rozpůlíme dýni, vydlabeme semínka a celý vnitřek potřeme olejem.
- Položíme obě půlky slupkou nahoru na pekáč a pečeme 30 minut, dokud dýně nezměkne.
- Mezitím do většího hrnce dáme bramboru, mrkve a batát, zalijeme vodou a přivedeme k varu na středním ohni.
- Přidáme bujon, papriku, pepř, skořici, česnek a vetší polovinu z množství zázvoru.
- Vaříme přibližně 20 minut.
- Rozehřejeme olej na menší pánvi, během 4 minut osmahneme cibuli a zasypeme moukou, mícháme, aby se nám vytvořila jíška.
- Jíšku přidáme do hrnce a důkladně promícháme.
- Z trouby vyndáme dýni a necháme vychladnout dostatečně na to, abychom z ní mohli oloupat slupku. Troubu nevypínáme, přijdou do ní krutony.
- Dýni přidáme ke zbytku polévky a necháme vařit dalších 10 minut.
- Necháme vychladnout a se zbytkem zázvoru rozmixujeme.
Krutonky:
- Pomalu a po částech vmícháme olej mezi kousky chleba tak, aby se dostalo na každou kostičku, pokud bychom vlili veškerý olej najednou, některé kousky by se rozmáčely, zatímco jiné by zůstaly úplně suché.
- Poté dobře promícháme se sušeným česnekem a rozmarýnem.
- Pečeme dozlatova v troubě zhruba 10 minut, dáváme pozor, jelikož se snadno mohou připálit.
Polévku ozdobíme dýňovým olejem, tenounkými proužky zázvoru a podáváme s krutony.
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)