Proteinové sušenky ze špaldové mouky
Proteinové sušenky ze špaldové mouky
Výborné a snadné sušenky, jež máte rychle hotové, když čekáte, než se uvaří polévka, nebo pokud mají zanedlouho dorazit hosté, kterým nemáte co nabídnout k zakousnutí.Dýňový protein dodá sušenkám více živin, než klasická verze pouze z mouky a pokud se stravujete vegansky, vyhnete se tak všetečné otázce, kde vegani berou bílkoviny :)
Potřebné suroviny:
- 2 šálky špaldové mouky
- ⅔ šálku dýňového proteinu
- 3 ½ čajové lžičky kypřícího prášku
- 1 - 2 čajové lžičky soli (podle chuti)
- 1 čajová lžička mleté papriky
- ¼ čajové lžičky česnekového prášku
- špetka černého pepře
- 30ml olivového nebo dýňového oleje
- ½ šálku rostlinného mléka
- ½ šálku vody
Postup:
- Předehřejeme troubu na 210°C.
- Vymažeme pekáč olejem a necháme stranou.
- Smícháme všechny suché ingredience - mouku, protein, kypřící prášek, koření, vprostřed uděláme důlek do nějž přilijeme olej.
- Smícháme vodu a mléko a postupně přidáváme k suchým ingrediencím a mícháme vidličkou nebo lžící těsto, vody s mlékem použijte tolik, kolik je potřeba, aby těsto mělo správnou konzistenci.
- Na moukou poprášené desce těsto rozválíme na 2cm výšku, vykrajovátkem nebo nožem vykrájíme keksíky a přendáme je na pekáč.
- Pečeme 10 - 12 minut, dokud nezezlátnou.
Používám mouku ze špaldy, jež je považována za satarodávnou obilninu, jelikož její skladba se nezměnila po staletí a obsahuje daleko méně lepku než pšenice.
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)