Raw mrkvový dort
Raw mrkvový dort
Je zde spousta receptů na raw dobroty a všechny vypadají skvěle, ale jsou celkem pracné a pokud není zrovna dlouhý sobotní večer, není moc šance se jimi propracovat až k chutnému výsledku. U tohoto receptu není zapotřebí žádných speciálních ingrediencí nebo pomůcek, tedy až na vůli nastrouhat téměř kilo mrkví. Ale odměna stojí za to a kdo říkal, že se u vaření nedá i zaposilovat :). Díky tomu, že není zapotřebí nic péci ani vařit, je tento recept nejen jednoduchý a poměrně rychlý, ale suroviny si hlavně zachovají všechny důležité látky a úžasnou chuť.
Hodí se nejen v létě, kdy vás ušetří rozpalování trouby, ale ani v zimě nepromarněte šanci se obohatit o všechny vitamíny a zdravé živiny, které nabízí.
- 8 - 10 porcí
- doba přípravy: 30 minut
Potřebné suroviny:
- 3 sušené fíky nasekané na kousíčky
- 7 sušených meruněk nasekaných na kousíčky
- 1kg mrkve, nastrouhané najemno
- 1/2 šálku nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů
- 1/3 šálku namletých kešu ořechů
- 3/4 šálku strouhaného kokosu
- 1 1/2 lžíce mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky kardamonu
- 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
- čerstvý zázvor velikosti palce, nastrouhaný
- šťáva z 1/2 citronu
- špetka soli
Poleva:
- 1 avokádo
- 1/3 šálku kakaového prášku
- 1/4 šálku ovesného mléka
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce tekutého kokosového oleje (taje při teplotách nad 25°C)
Postup:
- Zalijeme fíky a meruňky teplou vodou dostatečně na to aby z vody nevyčnívaly, ale ani v ní neplavaly a necháme stranou.
- Jemně vymačkáme část (ne všechnu) šťávy z nastrouhaných mrkví a necháme stranou.
- Smícháme namleté kešu, nasekané ořechy a kokos se strouhanými mrkvemi.
- Po důkladném promíchání přidáme skořici, kardamon, muškátový oříšek, zázvor a sůl.
- Vyndáme z vody, kterou uchováme, fíky a meruňky a společně s citronovou šťávou přimícháme.
- Směs by rozhodně neměla být suchá, pokud se nám tak zdá, přilejeme zpět buď šťávu z mrkví, nebo vodu ze sušeného ovoce.
- Směs vměstnáme do formy nebo menšího pekáčku.
Poleva:
- Rozmixujeme oloupané a vypeckované avokádo, kakao, ovesné mléko, javorový sirup a kokosový olej.
- Mixujeme naplno, dokud směs není krásně krémová a hladká.
- Lžící naneseme na vrch koláče a uhladíme.
- Necháme v lednici uležet minimálně na 2 hodiny.
Krásně zralé avokádo poznáte nejen po hmatu (může být omačkané z obchodu), ale i podle stopky, kterou odloupneme, když si myslíme, že už dozrálo - je-li kolečko zelené/žluté, avokádo je nezralé a dáme pozor, aby nezačlo plesnivět, je-li kolečko zlatohnědé, avokádo je krásně zralé a půjde dobře vydlabat lžící, je-li kolečko tmavě hnědé nebo dofialova, je už přezrálé a dost možná nahnilé, tedy s konzumací opatrně.
Kdo by neměl rád mrkev? Je výborná syrová, na kostičky, na proužky, smažená, dušená, pečená, vařená. Je plná potřebných živin a svou barvu získává díky beta-karotenu, který obsahuje. Má jej daleko více, než jakákoli jiná zelenina.
Nejtěžší mrkev, která kdy byla zaznamenána, vážila téměř 8,5kg. Nejdelší, nalezená roku 2007 ve Velké Británii, měřila něco přes 580cm.