FeelGoodFamily

Síla kořene 'Arrow root'

Na co vše je dobrý arrowroot?

Lidé využívají kořen maranty třtinovité k různým účelům již více než 7 tisíc let. V méně dávné historii se běžně používá jako náhražka kukuřičného škrobu. Prášek arrowroot se hodí jako zahušťovadlo do všeho od pudingů, přes omáčky až po polévky.

Arrowroot (Maranta arundinacea), přestože patří do rodiny rostlin Marantaceae, není sám o sobě rostlinou; je to výživný škrob, který se dá získat z hlíz oddenků mnoha trvalek. Není to tedy technicky ani kořen, jako spíše podzemní shluk kořenů či kořenový systém.

Do poloviny 80. let 20. století se zhruba 98% arrowroot škrobu těžilo v tropických oblastech, jako je Západní Indie, Jižní Amerika či Austrálie a dovážel se do Británie, Kanady, Evropy a Spojených států k potravinářskému využití; mimo to jej lze totiž upotřebit i v papírnickém, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.

V roce 1984 se oddenky rostlin maranta, sbírané v Západní Indii, exportovaly do Tiftonu, amerického města v Georgii, kde byl obsah škrobu zkoumán a porovnáván ve vědeckých posudcích. Výrobci používají maximální opatření, aby z rostlin vyrobili ten jemný, hedvábný prášek, který známe jako arrowroot mouku.

Prášek arrowroot se z rostlin získává namáčením rostlin v horké vodě, oloupáním vláknitého obalu hlíz a jejich rozdrcením na dřeň, která se proplachuje, aby se oddělil škrob. Ten se pak dále filtruje a mele na prášek.
Kukuřičný škrob se většinou vyrábí z geneticky modifikované kukuřice a získává se z ní nešetrnými chemickými postupy.

Arrow Root

Arrowroot je zdravější alternativou kukuřičného škrobu

Ať už nazýván práškem nebo škrobem, arrowroot je více žádoucí zahušťovadlo než mnohdy geneticky upravovaná (GE) mouka, kukuřičný škrob či rýže. Arrowroot je naprosto bezpečný, bez vedlejších účinků a dokonce je vhodný i pro dětskou výživu, ačkoli existují lepší potraviny ke krmení dítěte.

Kukuřičný škrob je práškovitá hmota, vyráběná z (nečekaně!) kukuřice a používá se k zahušťování omáček. Nicméně od příchodu geneticky modifikováných organismů (GMO) je téměř všechen kukuřičný škrob vyráběn právě z takto šlechtěné kukuřice…

Sice se dá sehnat i kukuřičný škrob, který z GMO kukuřice nepochází, ale bývá daleko dražší. Proces získávání škrobu z rostlin také může být dost nešetrný, využivájíc chemikálií a vysoké teploty k přeměně kukuřice v škrobový prášek.

V poslední době mouku a kukuřičný škrob používá mnoho pekařů při výrobě dortů, chleba a těstovin. Každý, kdo hledá alternativní recept na kterýkoli z těchto pokrmů, se pravděpodobně doví, že arrowroot škrob je lepší volbou. Navíc nemá žádnou specifickou chuť či zápach, což je velkou výhodou.

Tento prášek je jedním z nejlepších přírodních sacharidů. Jeho kvality, jako snadná stravitelnost a schopnost snadného míchání se širokou škálou surovin, dělají z něj jeden z nejžádanějších škrobových látek pro dětskou výživu a cukrovinky.

Arrowroot mouka jako skvělá alternativa pro lidi s poruchami trávení

Arrowroot obsahuje několik B vitamínů včetně thiaminu, niacinu a pyridoxinu, minerály jako je měď, železo, mangan, hořčík, fosfor a zinek, které představují pro tělo nezbytné živiny.

Přestože je to škrob, neobsahuje žádný lepek a studie prokázaly, že má vyšší podíl bílkovin než ostatní přírodní škroby a mouky.

S nárůstem intolerance lepku je přirozeně bezlepkový arrowroot škrob čím dál více vyhledávanou alternativou, která pomáhá předcházet nadýmání a bolestem břicha, které intoleranci provází.

Aby zlepšili svůj stav musí lidé s celiakií ze stravy vyloučit lepek, tudíž tento škrob i jim nabízí možnost jíst podobné potraviny bez nutnosti omezovat se výběrem jídla. Arrowroot se též osvědčil při průjmech u lidí se syndromem dráždivého střeva. Někteří lidé žasnou nad nutričními hodnotami arrowrootu.

Čerstvý měkký kořen se dá jíst syrový, nebo jej můžete využít v kuchyni jako jakoukoli jinou hlízu. Nicméně, zralé kořeny jsou nadměrně vláknité, tím pádem méně chutné.

Pokud máte v plánu koupi mouky z arrowroot, vybírejte kvalitní produkt s označením pravosti, kvality a ryzosti. Pančování za pomoci levných látek, jako jsou kukuřičný škrob, bramborový prášek, tapioka atd., je bohužel velmi časté.

Arrowroot má v kuchyni mnoho využití

Možná v tomto seznamu narazíte na překvapivý způsob užití prášku arrowroot:

  • Připravte si lahodně křupavé domácí hranolky z batátů, tak, že je hodíte do směsi soli, pepře a prášku arrowroot předtím, než je vložíte do trouby.
  • Vyzkoušejte jej při přípravě pudingů, polev, šodó nebo čokoládových omáček. Stejně dobře jej lze rozmíchat v kokosovém mléku a vytvořit dokonalou konzistenci.
  • Prášek arrowroot se používá jako ingredience při pečení nesčetného množství bezlepkových chlebů, často společně s kokosovou moukou, mandlovou moukou, drceným lněným semínkem (nahrazuje vejce) či rovnou všemi výše uvedenými surovinami dohromady.
  • Burgery z černých fazolí nebo quinoy mají tendenci se rozpadat, prášek arrowroot je udrží pohromadě mnohdy lépe než vejce.
  • Chcete-li jídla z woku anebo dušenou zeleninu udělat trochu hutnější, vytvořte “kaši” vyšleháním pár polévkových lžic prášku arrowroot v polovině hrnku studené vody (nebo obojí protřepejte v zavřené sklenici) a sledujte jak houstne při vmíchávání do horké směsi.

Pokud při vaření používáte arrowroot, je nejlepší jej přidat až ke konci vaření, aby živiny byly zachovány a aby teplo nenarušilo požadovanou konzistenci.

Arrowroot může zlepšit mnohé funkce vašeho těla

Díky cenným sloučeninám, jež arrowroot obsahuje, je pro tělo zdravotně přínosný v mnoha ohledech.

Arrowroot pro lepší pleť, vstřebávání a hojení

Mnohá vyprávění popisují účinnost obkladů z arrowrootu přikládaných na rány od jedovatých šípů, na hnisavé rány, na rány od bodnutí štírem, na místa postižené gangrénou a dokonce i na pravé neštovice.

Stejné hojivé principy můžou hrát roli i při péči o Vaši pleť a vlasy. Arrowroot je používán namísto mastkových pudrů nebo přechemizovaných hydratačních krémů a uznáván jako rostlinný přípravek změkčující a zjemňující pleť a zároveň vstřebávající mastnotu:

Arrowroot je výtečnou náhradou za dětský pudr. Smíchejte půl hrnku prášku arrowroot a 1 polévkovou lžíci heřmánku. Heřmánek zklidní pleť a arrowroot ji udrží suchou. Tato směs je vhodná a účinná i pro dospělé.

Arrowroot se používá též v kosmetice, např. jako obličejový pudr anebo podklad pro make-up, k vysoušení skvrn a udržení čisté pleti. Svými vlastnostmi předčí mastkový pudr, a navíc make-up a pleťové produkty s mastkovým základem často obsahují karcinogeny.

Je známo, že je mouka z arrowrootu přidávána do mnoha léčiv a léčivých produktů kvůli svým schopnostem vštřebávat vlhkost. Arrowroot působí protizánětlivě a také antisepticky, což jej činí vhodným pro ošetření podrážděných míst, jako jsou popáleniny, vyrážky a vředy. V některých zemích se dokonce používá pasta z arrowrootu a vody k aplikaci na otevřené rány.

Arrowroot je převážně znám díky zklidňujícím účinkům. Přírodní lék pro mírná podráždění, pomáhá při vysoušení ran, vyrážek anebo vad pleti. Díky svému přírodnímu původu, mouka z arrowroot nepoškozuje kůži ještě více a umožňuje jí odpočívat bez dalšího podráždění.”

Prášek arrowroot je též užitečný jako přísada deodorantů. Jednoduše smíchejte 3 polévkové lžíce prášku arrowroot, stejné množství jedlé sody i kokosového oleje a přidejte pár kapek svého oblíbeného esenciálního oleje či špetku mletého hřebíčku. Je dost možné, že se již nikdy nevrátíte k potenciálně toxickým antiperspirantům!

Author: DR (Feel Good Family)

 
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.