Thajská kokosová curry polévka z červené čočky

Thajská kokosová curry polévka z červené čočky
Zemitá polévka, která spolehlivě zasytí. Název může svádět k očekávání náročného receptu, ale opak je pravdou. Polévka je hustá, takže může sloužit i jako samostatné jídlo, nebo být v malém množství podávána před večeří jako krémový, svěží a zároveň příjemně pálivý předkrm.
- 4 - 6 porcí
 - doba přípravy: 10 minut
 - doba vaření: 30 minut
 
Potřebné suroviny:
- 1 šálek červené čočky
 - 3 šálky zeleninového vývaru
 - 2 lžíce červené curry pasty
 - 1 kus citronové trávy nakrájený na tenké proužky
 - 1 nadrcený stroužek česneku
 - cca 1 cm nadrceného zázvoru
 - hrst čerstvého koriandru + na zdobení
 - ½ čajové lžičky galangalu (thajský zázvor)
 - 3 lžíce mleté papriky
 - ½ lžíce sušeného koriandru
 - 1 plechovka kokosového mléka
 - 1 menší červená cibule, nakrájená najemno
 - 2 lžíce kokosového oleje
 - 2 lžíce špaldové mouky
 - sůl na ochucení
 - 1 limetka
 
Postup:
- Propláchneme čočku a ve středně velkém hrnci ji dáme vařit se zeleninovým vývarem.
 - V hrnku rozmícháme curry pastu s pár lžícemi vody, dáme pozor, aby nezůstaly žádné hrudky, a přidáme do hrnce.
 - Nasekáme, nakrájime a utřeme citronovou trávu, zázvor, koriandr a česnek.
 - Do hrnce přidáme citronovou trávu, sušený koriandr, papriku, sušený galangal a kokosové mléko.
 - Zmírníme plamen a vaříme 20 minut, dokud čočka nezměkne.
 - Nakrájíme cibuli a na kokosovém oleji ji v pánvi 7 minut restujeme dokud nezíská lehce nahnědlou barvu.
 - K cibuli přidáme mouku a na středním plameni necháme další 2 minuty. Použijeme jako jíšku.
 - Těsně předtím, než uplyne 20 minut a čočka bude hotová, do hrnce přidáme česnek, zázvor, koriandr, jíšku a sůl podle chuti.
 - Mícháme, dokud polévka nezhoustne a necháme vařit ještě 5 minut.
 - Ozdobíme čerstvým koriandrem a podáváme s kouskem limetky.
 
Přestože je curry pasta významnou součástí, ne všichni ocení pálivý ocásek, jež díky ní polévka získá. Pokud se chystáte hostit někoho s podobnými preferencemi, stačí si pastu rozmíchat v hrnečku a přimíchat do polévky poté, co se odebere potřebný počet porcí. Jemnější verze je stále vynikající díky svěžím chutím ostatních ingrediencí.
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)
            