Thajská kokosová curry polévka z červené čočky
Thajská kokosová curry polévka z červené čočky
Zemitá polévka, která spolehlivě zasytí. Název může svádět k očekávání náročného receptu, ale opak je pravdou. Polévka je hustá, takže může sloužit i jako samostatné jídlo, nebo být v malém množství podávána před večeří jako krémový, svěží a zároveň příjemně pálivý předkrm.
- 4 - 6 porcí
- doba přípravy: 10 minut
- doba vaření: 30 minut
Potřebné suroviny:
- 1 šálek červené čočky
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 2 lžíce červené curry pasty
- 1 kus citronové trávy nakrájený na tenké proužky
- 1 nadrcený stroužek česneku
- cca 1 cm nadrceného zázvoru
- hrst čerstvého koriandru + na zdobení
- ½ čajové lžičky galangalu (thajský zázvor)
- 3 lžíce mleté papriky
- ½ lžíce sušeného koriandru
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 menší červená cibule, nakrájená najemno
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce špaldové mouky
- sůl na ochucení
- 1 limetka
Postup:
- Propláchneme čočku a ve středně velkém hrnci ji dáme vařit se zeleninovým vývarem.
- V hrnku rozmícháme curry pastu s pár lžícemi vody, dáme pozor, aby nezůstaly žádné hrudky, a přidáme do hrnce.
- Nasekáme, nakrájime a utřeme citronovou trávu, zázvor, koriandr a česnek.
- Do hrnce přidáme citronovou trávu, sušený koriandr, papriku, sušený galangal a kokosové mléko.
- Zmírníme plamen a vaříme 20 minut, dokud čočka nezměkne.
- Nakrájíme cibuli a na kokosovém oleji ji v pánvi 7 minut restujeme dokud nezíská lehce nahnědlou barvu.
- K cibuli přidáme mouku a na středním plameni necháme další 2 minuty. Použijeme jako jíšku.
- Těsně předtím, než uplyne 20 minut a čočka bude hotová, do hrnce přidáme česnek, zázvor, koriandr, jíšku a sůl podle chuti.
- Mícháme, dokud polévka nezhoustne a necháme vařit ještě 5 minut.
- Ozdobíme čerstvým koriandrem a podáváme s kouskem limetky.
Přestože je curry pasta významnou součástí, ne všichni ocení pálivý ocásek, jež díky ní polévka získá. Pokud se chystáte hostit někoho s podobnými preferencemi, stačí si pastu rozmíchat v hrnečku a přimíchat do polévky poté, co se odebere potřebný počet porcí. Jemnější verze je stále vynikající díky svěžím chutím ostatních ingrediencí.
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)