FeelGoodFamily

6 způsobů, jak připravit přírodní tofu

O málo které potravině lze říci, že je její použití je univerzální. Z těch veganský to můžem tvrdit o tofu ve své přirozené formě - zvané např. natural nebo v našem případě hedvábné nebo jemné tofu. Jeho chuť je neutrální a samo o sobě vás příliš nenadchne. Dá se s ním ale překvapivě čarovat v kuchyni, a to jak v té sladké i slané.

tofu

 

1. Pomazánky - tofu můžete použít jako univerzální základ pro pomazánky všeho druhu. Nakrájené tofu rozmixujte s cca 4 lžícemi oblíbeného oleje (olivový, sezamový,..), přidejte 1 lžíci lahůdkového droždí a pak už přidávejte ingredience dle chuti. Skvělá je kombinace strouhaná mrkev, celer a petržel s rozdrceným stroužkem česneku. K základu můžete přidat sušená rajčata, divoké bylinky, semínka, ořechy nebo mořské řasy. Fantazii se meze nekladou.

tofu pomazánka

2. Veganská majonéza – rozmixujte 1 tofu natural s 8 lžícemi olivového oleje a 3 lžícemi umeocta. Můžete přidat trochu cukru, nasekanou kyselou okurku, cibulku, bylinky nebo olivy.

3. Tofu tvaroh nebo krém - rozmixujte tofu s rostlinným mlékem, citronovou šťávou a oblíbeným sladkým sirupem. Tuto směs můžete použít všude tam, kde byste použili sladký tvaroh - do palačinek, do koláčů nebo ke knedlíkům. Pokud nepoužijete citronovou šťávu a přidáte více rostlinného mléka, budete mít univerzální náplň do různých dezertů, kterou můžete dále dochucovat.

tofu krém

4. Marinované tofu - sušené rajčata zalijte vroucí vodou a nechte 20 minut změknout, nakrájejte. Smíchejte s rozdrceným česnekem, oblíbenou sušenou bylinkou (bazalka, oregano, tymián) a solí. Tofu nakrájejte na kostky a smíchejte s připravenou směsí. Nechte marinovat ideálně přes noc v ledničce a na druhý den můžete použít v salátech, s kuskusem, quinoou nebo do omáček v těstovinách.

marinované tofu

 

5. Opékané tofu - plátky nebo kostičky tofu nejdříve marinujte minimálně 30 minut v oblíbené sójové omáčce. Poté opečte na trochu oleje na pánvi nebo na grilu, podávejte se zeleninovým salátem, k rizotu nebo do sendvičů.

opékané tofu

6. Fermentované – plátky namažte misem, dejte do uzavíratelné dózy a nechejte v lednici 3 dny odležet, použijte do sendvičů nebo toustů.