FeelGoodFamily

Veggie Paella

veggie paella

Veggie Paella

Zeleninová verze klasické španělské Paelly. Sice jsem nikdy původní verzi neměla, proto nemohu srovnávat, ale toto jídlo je výborné a nasytí celou rodinu.

Díky tomu, že je velmi jednoduchá na přípravu, z jedné pánve a má mírnou chut šafránu a česneku, si ji jistě mnozí oblíbí.

  • 6 porcí
  • doba přípravy: 25 minut
  • doba vaření: 1 hodina

Potřebné suroviny:

  • 1 středně velká cuketa, rozpůlená a nakrájená na proužky
  • 2 hrsti fazolových lusků (zelených fazolek), pokud jsou příliš dlouhé, rozpůlíme
  • 1 menší cibule, rozpůlená a nakrájená na proužky
  • 1 červená paprika nakrájená na proužky
  • 14 cherry rajčátek, rozčtvrcená
  • 3 drcené stroužky česneku
  • 10 černých oliv bez pecek, nakrájených na kolečka
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • ½ čajové lžičky rozmarýnu + trocha na ozdobení
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 1 konzerva fazolí adzuki nebo cannellini
  • 1 - 5 šálků krátkozrnné rýže, propláchnuté
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • špetka šafránu
  • sůl a pepř dle chuti
  • olivový olej

Postup:

  1. Nakrájenou cuketu necháme vypotit, mezitím si nakrájíme zbytek zeleniny. Díky tomu se cuketa zbaví přebytečné tekutiny a nerozvaří se.
  2. Fazolové lusky, cibuli a papriku umístíme do jedné misky, do druhé dáme rajčátka, česnek a olivy.
  3. Rozehřejeme velkou pánev na vysokém plameni, přidáme obsah první misky  a spolu s cuketou, olejem, kurkumou, rozmarýnem a mletou paprikou restujeme 10 minut, dokud zelenina nezkřehne, ale je stále křupavá.
  4. Ve středu pánve uděláme prázdný kruh, přidáme pár kapek oleje a obsah druhé misky a restujeme další 2 minuty, poté promícháme.
  5. Slijeme fazole a přendáme je do velké mísy.
  6. Zeleninu z pánve přendáme do mísy k fazolím.
  7. Na nízkém plameni přidáme na pánev rýži, šafrán a zeleninový vývar a zamícháme.
  8. Navrch rýže opatrně vrátíme do pánve zeleninu, nemícháme.
  9. Udržujeme velmi nízký plamen, pánev přiklopíme a necháme mírně pobublávat 40 minut, dokud rýže nezměkne a vývar se nevsákne.
  10. Při podávání ozdobíme čerstvým rozmarýnem.

Pestrobarevná škála chutí tohoto jídla se rozvine teprve po odležení, proto je nejlepší jej dělat pár hodin před podáváním a do té doby nechat přiklopené stranou.

Výborně pokrm doplní houby Portobello, kterými potěšíte zejména pokud budete hostit někoho konvenčně se stravujícího. Dodají jídlu osobitou chuť a i jejich textura pokrm obohatí.

2 čepičky nakrájejte na větší kusy a přidejte je v 6. kroku k fazolím.

Rýže je stěžejní potravinou pro ⅔ světové populace a pěstuje se ve více než 100 zemích, pěstování rýže se datuje od roku 5000 před naším letopočtem. Hned po kukuřici je to nejhojněji produkovaná obilnina.

Při svatbách se rýže hází na novomanžele proto, že symbolizuje plodnost, štěstí a bohatství.

 
Další inspiraci najdete v sekci recepty :)