FeelGoodFamily

Vicky Henley a The Coconut Company

Vicky coconut company


The Coconut Company a jejich čisté kokosové produkty - Rozhovor s majitelkou The Coconut Company Vicky Henley

Přestože je Vicky Henley časově velmi vytíženou majitelkou firmy The Coconut Company, našla si chvilku času, aby odpověděla na pár otázek a přivítala nás v úžasném světě kokosů!

The Coconut Company je čistě kokosová, raw, přírodní a bio. Sypatická parta vlastností, ne? Ach, a samozřejmě vliv na zdraví - přirozený a zdravý životní styl je srdcem naší práce.

Naše firma úzce spolupracuje se zemědělskými farmami a potravinářskými firmami, protože usilujeme o co nejvyšší kvalitu výrobků. Naší nezbytnou podmínkou je, aby kokosy byly v raw kvalitě a prošly minimálním procesem zpracování, aby se zachovaly všechny důležité minerály a vitamíny. Navíc zpracováváme kokosy, které pocházejí výhradně z farem, kde se hospodaří přirozeným způsobem bez použití pesticidů a herbicidů.
Asi tak něják by se dalo shrnout co The Coconut Company dělá a o co se zasazuje.

Co bylo hlavní inspirací pro založení The Coconut Company?           

Žila jsem deset let v Asii, kde jsem se sezámila s Mikem Pilgrimem, ’druhou polovinou’ The Coconut Company. S kokosy podnikal už nějakou dobu a dovážel kokosové skořápky na pevninu z malého ostrůvku na Filipínách. Oba jsme viděli skvělou příležitost v tom, představit Evropě všestrannost kokosů. Je to naprosto běžná surovina zpracovávaná na různé způsoby, zejména v tropických oblastech, avšak u nás téměř úplně přehlížená. Jak jsem jednou spatřila to ohromujicí množství produktů, které mohou být z kokosů vyrobeny (od olejů, přes mléko, ocet, mouku, až po nektar), hned jsem věděla, že bych je chtěla předvést anglickému trhu. Věřím, že Evropa stále teprve otevírá dveře do světa kokosů a časem se tato potravina stane stěžejní i pro nás. Sušený kokos a kokosový olej je Evropě znám již řadu let, tak proč ne cukr, mouka, ocet, nebo kokosový nektar.

Opravdu nás nadchlo, že je Vaše firma veganská, jste i Vy vegetariánka nebo veganka?

Nejsem vegan, ale nejím téměř žádné maso. Rodině připravuji spoustu zeleniny, ryby a mořské plody. Máme mezi vegany velkou základnu, právě díky mnoha způsobům, jak se kokosy dají využít. Veganská komunita se během posledních let velmi rozrostla a její hlas, bojující za práva zvířat, je hlasitý a jasný. Myslím si, že jsme ztratili spojitost s jídlem a pokud bychom si maso museli sami lovit, mnoho z nás by bylo vegetariány, nebo by maso jedli daleko méně. Naštěstí si konečně začínáme tu krutou pravdu uvědomovat. Množství, které konzumujeme v přepočtu na hlavu ve Spojených státech a některých částech Evropy, je totiž opravdu nepřiměřené.

Mnoho Vašich produktů, jako octy, “sójové” omáčky a cukr, je vyráběno z kokosové mízy nebo nektaru kokosového stromu. Můžete nám povědět něco málo o této míze a jejím získáváním?

Ano, produkty z mízy jsou v Evropě celkem novinkou, ale na Filipínách jsou neodmyslitelnou součástí kuchyně již celá desetiletí. Míza se získává z květu kokosové palmy - stonek květenství se nařízne a z řezu stálým tempem vytéká mléčně bílá míza. Takto se míza sbírá každý den a poté se odváží na malé farmy, kde se různě zpracovává, buď tepelně při výrobě cukru či nektaru, nebo se nechá dlouhé měsíce fermentovat, čímž vznikají naše octy a omáčky.

Setkali jsme se i s kokosovými octy vyráběnými z kokosové vody, jak se liší od Vašich octů z kokosové mízy?

V kokosové vodě není zdaleka tolik živin jako v kokosové míze, tudíž i ocet z mízy je daleko výživnější než fermentovaná kokosová voda. Míza navíc přirozeně obsahuje dostatek cukrů, aby její fermentace probíhala bez jakýchkoli přísad, které by kvašení započaly. Kokosová voda obsahuje příliš málo cukrů na to, aby bez takových činitelů kvašení nastalo, musí se tedy přidávát, čímž ocet ztrácí na ryzosti.

V poslední době se objevily smutné zprávy o zneužívání opic ke sběru kokosových ořechů. Vyrábí se Vaše produkty z takových kokosů?

Rozhodně ne, s farmami, které takto zotročují opice, vůbec nejednáme. Převážnou většinu kokosů dovážíme z Filipín, kde se tyto metody nepoužívají a raději jsme si opravdu ověřili, že všichni naši dodavatelé sbírají ořechy i mízu ručně. Naše produkty jsou schváleny Veganskou společností, která by vůbec jejich prodej nepovolila, pokud by s jejich výrobou souvisely takové praktiky.

Máte nějakého favorita v řadě Vašich vlastních produktů?

Ano, náš Kokosový ocet s chilli a zázvorem, jelikož dodá ten správný říz salátovým zálivkám, dresingům, polévkám i smaženým jídlům. Je to neobvyklá kombinace, ale funguje skvěle.

Kokosová palma se zdá být cele zužitkovatelná, má i nějaké části, které nemají žádné využití?

Opravdu nemohu přijít na žádný neužitečný kus! Z kokosové dužiny, vody a mízy se dá vytvořit nepřeberné množství nejen kulinářských, ale i kosmetických produktů, neméně hojně se v průmyslu využívají i skořápky, kmen a listy.

Jaký pokrm je Váš nejoblíbenější?

Královské krevety připravené s naší Amino omáčkou, proužky česneku, černým pepřem, chilli a kokosovým octem, servírované s kopečky hnědé rýže, které dodá chuť omáčka z krevet. Mám celkem ráda ostrá jídla, proto připravuji pálivou verzi s Bird’s eye chilli papričkami pro sebe a manžela a verzi bez chilli pro děti.