Pomazánky z cizrny a tofu
Proč zařadit luštěniny do svého jídelníčku? Mají obrovský význam pro lidské zdraví. Tvoří důležitou složku potravy, která vás zasytí a zároveň její formou přijmete pro tělo důležité živiny. Ideální jako příprava na jarní očistu v náročném období končící zimy.
Jaké jsou další důvody k jejich konzumaci?
- Bílkoviny a vláknina - luštěniny obecně obsahují velké množství bílkovin a vláknin, které mají pozitivní vliv na naše trávení a metabolismus
- Nízký obsah tuku - tuku v nich najdete do 5% (výjimkou je sója), jedná se o tuk, který má příznivé složení (vhodné mastné kyseliny)
- Zasytí vás na dlouhou dobu - mají nízký glykemický index, tělo je delší dobu tráví a pomaleji vstřebává, proto jsou luštěniny vhodné pro pacienty s cukrovkou nebo redukční dietou
- Obsahují vitamíny a antioxidanty - v luštěninách najdeme celou řadu vitamínů, především vitamin B9 (kyselina listová) a vitamin B6 (pyridoxin), ale i další vitaminy skupiny B
- Neobsahují lepek - můžete je zařadit i do bezlepkové diety
Recept na pomazánku z cizrny a tofu
Ingredience:
1 sklenice (350 g) opláchnuté a okapané cizrny Clearspring
½ bločku hedvábného tofu Clearspring
½ citronu (kůra i šťáva)
1 řapík celeru (jemně nakrájený)
2 sladkokyselé okurky (Clearspring) - jemně nasekané (asi 2 polévkové lžíce)
1 lžička plnotučné hořčice
2 jarní cibulky (jemně nasekané)
1 polévková lžíce čerstvé petrželky (jemně nasekaná)
2 polévkové lžíce mořských řas Clearspring (rehydratované a poté scezené podle návodu na obalu)
sůl a černý pepř
Jak na to?
Cizrnu dejte do misky a rozmačkejte ji vidličkou (nemačkejte na úplnou kaši, nechte menší kousky). Přidejte k cizrně tofu nastrouhané na hrubo a dobře promíchejte. Přidejte zbytek ingrediencí a podle chuti osolte a opepřete nebo zakápněte sójovou omáčkou Yaemon Tamari.