Podzimní zelenina z miso omáčkou
PODZIMNÍ ZELENINA NA 1 PLECH
Například:
1 malá dýně hokaido
2 cibule
1 petržel
1 mrkev
1 řepa
1 celer
Zeleninu očistíme, oloupeme nakrájíme na hranolky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C přibližně 45 minut až hodinu.
Na omáčku:
2 sušené houby shiitake
2 lžíce sezamového oleje
1 lžíce Miso z hnědé rýže
1 lžička omáčky Yaemon Tamari
1 ½ lžíce škrobu
1 cibule (nakrájená nadrobno)
1 velký česnek (drcený)
1 lžička sušeného nebo malá hrst čerstvého tymiánu
1 bobkový list
čerstvě mletý pepř
400 ml teplé vody
Houby shiitake namočte na 30 minut do teplé vody. Po nabobtnání houby nakrájejte, odstraňte tvrdé stonky a dejte stranou (tekutinu si ponechte).
Rozehřejte pánev na střední teplotu a přidejte sezamový olej. Několik minut na něm smažte cibuli a přidejte prolisovaný česnek, nakrájené houby shiitake a tymián. Nechte vařit, dokud cibule nezezlátne (asi 5 minut). Přilijte tekutinu z hub, bobkový list a nechte probublávat na mírném plameni dalších 15-20 minut.
Sundejte z ohně a vyjměte bobkový list.
Přidejte miso z hnědé rýže, tamari a dobře promíchejte.
V misce smíchejte škrob se 4 lžícemi vody.
Znovu zapněte mírný plamen. Přilévejte škrob s vodou a míchejte, abyste zabránili vzniku hrudek. Pokračujte v míchání několik minut, dokud omáčka nezhoustne.
Vše rozmixujte do hladka. Pokud chcete omáčku s kousky zeleniny vynechejte. Podávejte teplé spolu s pečenou podzimní zeleninou.